English  Nederlands  
Eetbare bloemen. Kijk met nieuwe ogen naar uw tuin.

Een van de meest toonaangevende trends van het seizoen is koken met bloemen. U hoeft niet meer naar een duur restaurant te gaan om de heerlijke stijlvolle, met bloemen gedecoreerd. Alles wat u nodig heeft groeit in uw tuin. Goed.. ook wat tips die ik met u wil delen.
Voordat u start met het koken van een nieuw culinair hoogstandje om uw vrienden of familie mee te verrassen, controleer eerst de volgende zaken.

Herken of de bloem eetbaar is! ((als uw gasten de vervelende buren zijn welke doedelzak spelen of in een vuvuzela band spelen, sla dan deze informatie over en ga direct naar de volgende drie paragraven. ;) )
Veel bloemen zijn eetbaar, maar er zijn er ook veel die giftig zijn. De meeste bloemen die eetbaar zijn, zijn gedocumenteerd, en hiervan zijn alleen de bladeren eetbaar. Verwijder de steel en de stampers voor deze te eten en neem ook de overige bladeren weg.

Als tweede, wees er zeker van dat de bloemen niet besproeid zijn met chemicaliën of dat er beestjes in zitten. Never use flowers for cooking from a flower shop, nurseries or roadsides. Gebruik nooit bloemen uit de winkel, publieke plaatsten of langs de weg vandaan. Als u een plant koopt in de winkel wacht eerst een aantal weken alvorens de bloemen te gebruiken. Deze planten krijgen vaak groeistoppers zodat ze niet buiten de pot groeien.

Er kan een totaal andere smaak aan zitten welke door veel factoren beïnvloed kan zijn, omgeving, soort, tijd van oogsten etc. Zorg dat het een compliment op uw schotel is.

Nu is het tijd om uw tuin te gaan ontdekken, wat u heeft en hoe het gebruikt kan worden. Er zijn sommige soorten eetbare bloemen die traditioneel gebruikt worden in de keuken.

Kruiden bloemen (anijs, basilicum, beren knoflook, bieslook, koriander, dille, venkel, oregano, salie, tijm, rosememarijn, bergamot kruid) – ze smaken bijna het zelfde als het kruid, soms wat sterker en kan gegeten worden net als het blad. De voordeel is de schotel gekruid en gegarneerd worden met bloemen en zo een special tintje geven als of het uit een duur restaurant komt. Bloemen uit deze groep doen het prima met vlees, in salades of in soepen.

Viooltjes – prachtige malse bloemen in een breed spectrum van kleuren geven gegarandeerd een sprankeling aan iedere ceremonie. Ze hebben een delicate, ligt zoete, kleurrijke, wintergroene smaak. Probeer ze met groenten, om te suikeren, of maak er een heerlijke violet kleurige siroop van voor over het ijs. En natuurlijk zijn ze perfect te gebruiken om de taart of een aperitief mee te versieren. De bloembladeren kunnen ingevroren worden in ijsblokjes (net als rozen bladeren) om in de drankjes of cocktails te gebruiken.

Afrikaantjes – zijn ene goed alternatief voor saffraan, zeker in de Noord Afrikaanse keuken, gerechten als lam of kip, maar ook in de salade om er een fris zuurtje aan te geven. Ze hebben een citrus achtige smaak. Haal de bladeren er af net als de alle bittere delen om de juiste balans te krijgen.

Rozen – worden normaliter gebruikt in het dessert. De smaak is zoet en delicaat van munt achtig tot bitter. Donkere rozen hebben een knapperige smaak. Mix de rozen bladeren met suiker in de foodprocessor en voeg wat water toe voor een zoete, rozen siroop. De bladeren kunnen ook in de thee, koekjes of in de chocolade gebruikt worden.

Courgettes bloemen – de meest bekende bloem om mee te koken. De snaak is bijna gelijk als van de courgette zelf. Een populaire manier van berijden is om de bloemen te vullen met vlees of kaas en ze te frituren.

Lavendel – heerlijk als lavendel thee of om ijs, honing of cakes extra smaak te geven.

Bernargje – een prachtige traditioneel kruid, geeft veel smaak aan de salade of in de kruiden mix over het te roosteren vlees. Perfect in de limonade.

Calendula (pot of tuin afrikaantje) - Deze bloem heeft een nootachtige, ligt bittere smaak. Het is perfect met zee voedsel of huisgemaakt brood. De bloem bladeren zijn rijk in kleur en zijn perfect om de rijst, past, soepen of boter te decoreren.

Monarda (smaak ligt vlak bij bergamot, fris en citrus. Een blaadje geeft een apparte smaak aan de Earl Gray thee.

Daglelies – hebben een zoete sla achtige smaak met een vleugje citrus, normaliter het zelfde berijd als de courgette bloemen. Gedroogde daglelie knoppen, genaamd gouden naalden, worden ook in veel Aziatische supermarkten verkocht. Weken in heet water gedurende 15 minuten en voeg ze toe aan Chinese recepten als pittige en zure soep.

Nasturtium – hhebben een licht peperige smaak, gebruik rode, goud oranje, gele, limoen en crème witte bloemen om een uniek fel pallet te maken. Combineer de gekleurde bladeren met boter om een kleureik gerecht te maken. Perfect voor hors d’oeuvre, pijp of kruiden boter of paté met op het centrum wat nasturtium bladeren.

Margriet – lichte noten smaak, perfect voor de salade of in de rijst. De jonge bloemknoppen, gemarineerd in wijn of azijn, zijn een mooi alternatief voor kappertjes.

Het gebruik van bloemen in de keuken is een goede mannier om een nieuwe blik, smaak, stijl en emotie te geven aan uw gerechten. Ze geven niet alleen een perfecte smaak maar zijn ook mooi in de presentatie. De volgende keer zal ik wat recepten met u delen.

In de tussentijd wens ik u veel kook plezier.
Wees uniek, creatief en heb stijl.

Groet,
Lesia
Volgende
0 items
Inloggen
E-Mail Adres

Toegangs code:


Toegangs code vergeten?
Registeer als nieuwe klant

Copyright © 2019 SeedsPro
gemaakt door Seedspro
Privacy verklaring